Får

Fårene græsser på engenGartneriet har en besætning på omkring 30 Gutefår (Gotlandske Utegangsfår).

Racen sætter gennemsnitligt 1,6 lam pr får om året – også her i bedriften. Fårene afgræsser øens overdrev som et led i naturplejen. På en ø af sand er græsset meget magert, fårene skal ofte skifte fold og vi skal sørge for at dyrene får rigeligt med tilskudsmineral og ekstra vinterfoder.

Vi laver wraphø (fermenteret hø) på engene til vinterfoder og supplerer med rug og kraftfoder fra fastlandet.

Fårene går ude hele året. Selv i snestorm ligger de hellere ude på bakken end går i læ under ladens tag.

Morten hentede de første får i slutningen af det forrige årtusind – 10 får og en vædder – på Hjortholm i Stavns Fjord ved Samsø.

De anduvede Anholt en efterårsdag – en flok forvildede bæster, som havde gået ude på Samsøs holme uvidende om, at der fandtes andet end får og fugle i verden. Jeg er god til katte og Morten fodrer fugle, men det var ikke til meget nytte i den første fåretid.

For at være helt ærlig anede vi ikke, hvad vi var gået i gang med og somme tider tænker jeg med taknemmelighed på de gamle får – dem der lagde ryg til vores velmente, men ikke altid heldige håndtering. Jeg kan stadig se den sky fåreflok med højt hævede hoveder, det hvide ud af øjnene og på stive ben trave omkring på bakken i alle andre retninger end vi havde tænkt os.

Lægevikar Anse tilbød sin hjælp for hun havde været på Grønland ”og der var jo får”. Vi hulkede af grin og dannede kæde (tre personer) mens dyrene fræsede den gale vej om benene på os. Og jeg græd af sorg, da det første lam døde for os.

FårSå meldte vi os ind i Fåreavlerforeninger, købte bøger for dyrlæger og fåreavlere fra England og Sverige og misbrugte konsulenter, dyrlæger og sagesløse fåreholdere, indtil vi begyndte at se lyset.

Det er ikke så lige til. Får har mange behov, skræmmende mangelsygdomme hvis behovene ikke bliver dækkede og der skal noget til i grej og grundpleje før det er til at holde ud at udføre det nødvendige arbejde.

Efterhånden som det kom på plads og vi blev klogere, gled det. Fårene faldt lidt ned, den sorte spand havde stor pædagogisk betydning. Der er i dag mange flere gode oplevelser og meget færre dramaer. Dyrene er rolige og venlige og det smitter jo.

Naturpleje –> Fæld og flis

Anholt Gartneri og Naturpleje | Gennem Landet 48 | 8592 Anholt

Banner_gul_47x56

Webløsning af Feng Shui Webdesign